Nasveti

 

Čiščenje kože

Pomen pravilnega odstranjevanja ličil

V prejšnjem prispevku smo se dotaknili ustrezne izbire ličil, tokrat pa bomo nekaj besed namenili odstranjevanju le – teh. Zakaj sploh razpredati o tem? Saj je vendar vsem jasno. Prodajne police so polne najrazličnejših sredstev za odstranjevanje ličil in vsaka dama ima doma vsaj tri različne čistilne izdelke. V kolikor teh nimamo pri roki, pa si lahko vedno in povsod pomagamo z vodo in milom. Pa je res tako? Je res vseeno, s čim si odstranimo ličila in očistimo obraz?

Pravilno odstranjevanje ličil je pomembno, saj naši koži privoščimo le najboljše. Vendar pa je v dnevu pomembnih veliko zadev. Poleg službenih obveznosti nas doma pričaka še mnogo opravil, ki jim pripisujemo večji ali manjši pomen, v vsakem primeru pa od nas terjajo čas in energijo. Ne glede na opravila, pa si želimo vsak dan nekaj časa posvetiti svojim najbližjim. Po službi, opravljenim obveznostim doma ter druženju z družino in prijatelji pa nas navadno ura že vabi k spancu. Odstranjevanje ličil in nega obraza se ob pozni večerni uri ne zdita več tako pomembna in pogosto potoneta v morju dnevnih obveznosti.

Verjetno se je vsaka dama že kdaj znašla v situaciji, ko ji je za popolno odstranjevanje ličil zmanjkalo časa, ustreznih sredstev ali energije in se je v posteljo odpravila z neočiščeno kožo in ostanki ličil. Hujših posledic to nikakor ni povzročilo, vseeno pa lahko neočiščena koža pritegne več nevšečnosti. V vsakem primeru je, v kolikor nas priganja čas, ali nimamo ustreznih sredstev za odstranjevanje, kožo bolje očistiti le z vodo in sredstvi, ki jih imamo pri sebi, kot se odpraviti spat z ostanki ličil in popolnoma neumito kožo. V kolikor le imamo možnost in nekaj minut časa, pa velja kožo zjutraj in zvečer temeljito očistiti in jo nahraniti.

Zakaj je pravilno odstranjevanje ličil pomembno?

Z odstranjevanjem ličil koži omogočimo dihanje in preprečimo mašenje por ter neprijetne izpuščaje. Hkrati pa s čiščenjem odstranimo odmrle celice in koži dovolimo, da zasije v vsej svoji lepoti.

Kako se lotiti čiščenja kože? Odstranjevanje ličil navadno pride na vrsto popoldne, ko se vrnemo domov ali pa zvečer, pred spanjem. Najprej je, seveda, pomembno, katere produkte za čiščenje kože uporabljamo. Kot že omenjeno v prejšnjem prispevku, večina izdelkov za lepotičenje in nego, ki jih najdemo v najljubših drogerijah, vsebuje veliko kemikalij, ki kožo razdražijo, njihova dolgotrajna uporaba pa lahko načne tudi naše zdravje. Izbrati torej velja izdelke, ki vsebujejo čim manj ali nič zdravju škodljivih sestavin (te so po vrstnem redu navedene na nalepki na zadnji strani embalaže).

Prvi korak na poti do temeljito očiščenega obraza so čiste roke. Pred vsakim odstranjevanjem ličil ali le splakovanjem obraza velja torej nekaj časa nameniti pranju rok. Sledi odstranjevanje ličil. Pri tem ne gre zanemariti načina. Čistilni izdelek, ki naj bo primeren tipu kože (o le – tem se lahko posvetujete s strokovnjakom/strokovnjakinjo v izbranem kozmetičnem salonu), nanašamo nežno s krožnimi gibi. Pomembno je, da ličil ne drgnemo, saj to lahko našo kožo poškoduje, četudi le na nevidni mikro ravni.

Čistilni izdelek velja tudi temeljito izprati, obraz pa nežno obrisati z brisačo. Tudi tu moramo biti, če se želimo izogniti poškodbam kože, nežni.

Pri čiščenju več slojev ličil so najbolj učinkovita oljna čistila, za čiščenje por pa lahko posežemo po sredstvih na osnovi pilinga. Za vse z občutljivejšo kožo pa je priporočljiva uporaba micelarne vode. Gre za drobne molekule maščobnih kislin, ki privlačijo olja in nečistočo, ki jih ob stiku razgradijo. 

Kaj pa tonik? Pomembno je razumevanje, da tonik ni sredstvo za čiščenje ličil, na vrsto pride po čiščenju. Tonik (ki ne vsebuje dražilnih sestavin, kot je alkohol …) kožo gladi in mehča, hkrati pa jo tudi vlaži. Z uporabo tonika pa poskrbimo tudi za uravnan pH kože. pH vrednost obraznega tonika je  povprečno 5,4, torej rahlo kisla. Večina čistilnih sredstev za obraz pa je navadno rahlo bazičnih. Z uporabo tonika tako uravnamo pH kože.  

Čiščenje in nego pa velja zaključiti z nanosom koži primerne kreme, ki bo obraz navlažila in nahranila.

Nasvet za domačo nego:

Za odstranjevanje ličil z oči sta primerna in učinkovita tudi jojobino in oljčno olje. Olje nanesemo na veke, ga pustimo delovati dve do tri minute, da počasi raztopi ličila, nato pa ga temeljito odstranimo s kosmom vate in vodo.

Skrbna nega obraza in redno odstranjevanje ličil ugodno vplivata na zdravje in videz naše kože. Nekaj minut pred spanjem, namenjenih negi kože, bo zagotovo obrodilo sadove. Koža bo čista, zdrava in sijoča. Za dodatno nego pa smo tu mi. V Hiši kozmetike Lišparija za sijoč, spočit in mladosten videz vaše kože poskrbimo z različnimi negami, lahko pa se naročite tudi na diamantni piling. Poleg vseh storitev pa vam z veseljem svetujemo pri izbiri ustrezne kozmetike.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in