Nasveti

 

Ličenje in sestavine, ki se jim velja izogniti

Večina urejenih dam, od srednješolk pa do zrelih žensk, se dnevno srečuje z ličili. Le – ta služijo za »polepšanje« obraza, poudarjanje tistih delov, na katere smo že tako ponosne, ali pa le za osvežitev jutranjega zaspanega videza. Tako popolna preobrazba, kot skoraj nevidna osvežitev pa navadno zahtevata nanos različnih ličil, ki skozi pore pronicajo v naš limfni sistem in dalje v krvni obtok. Za dame, ki dnevno nanašajo veliko ličil, zato ni nepomembno, katera ličila uporabljajo.

Opozarjanje na škodljive snovi je že nekaj časa »v trendu«, vendar mnogo katero uporabnico zanimanje mine že ob prvem pogledu na seznam sestavin, ki jih izbrani kozmetični izdelek vsebuje. Ne gre le za to, da se nam dolgega seznama ne ljubi brati in razločevati med »dobrimi in slabimi« sestavinami, temveč predvsem za to, da večine imen ne poznamo, kar nam razločevanje hitro onemogoči. V nadaljevanju bomo nekaj besed namenili škodljivim dodatkom v kozmetiki in razlogom, zakaj je vsaj osnovno poznavanje le – teh pomembno.

Pogosto slišimo, da so kozmetični izdelki v veliki meri zdravju škodljivi, vendar jih je na prodajnih policah še vedno polno. Prepoznavanje najbolj škodljivih in izbira tistih, ki najmanj ogrožajo naše zdravje, je tako odgovornost vsakega posameznika. Kaj torej storiti? Preveriti velja nalepko, navadno na zadnji strani izbranega izdelka, na kateri so navedene vse sestavine. Te so napisane po vrsti, od tistih, ki jih lepotilno ali pa čistilno sredstvo vsebuje največ, do tistih, ki jih je v izdelku najmanj. Tako pri običajni kozmetiki priznanih ali manj znanih blagovnih znamk, kot tudi pri t.i. naravni kozmetiki bomo le s težavo našli izdelek, ki ne bo vseboval niti procenta vsaj ene od sestavin, ki se uvrščajo na seznam bolj ali manj škodljivih vsebin, vsekakor pa velja izbrati produkt, ki zdravju škodljivih dodatkov vsebuje najmanj (ali pa, v kolikor nam čas dopušča, kozmetiko začeti izdelovati kar doma).

V naslednjih odstavkih ne bomo zajeli vseh, vseeno pa je vredno izpostaviti tistih nekaj najbolj škodljivih sestavin, ki jih je dobro prepoznati, preden se odločimo za nakup ličila ali drugega lepotilnega pripomočka, ki ga uporabljamo na dnevni ravni.

Med konzervansi so to  parabeni, urea, metildibromo glutaronitril, kvarternij, triklosan in formaldehid. Med površinsko aktivne snovi sodita natrijev lavril / lavret sulfat in amonijev lavril sulfat, ki povzročata razne kožne težave in povečujeta občutljivost kože. Težavne so tudi t.i. petrokemikalije:, npr. parafinum liquidum, petroleum, vaselinum, mineralno olje, tekoči parafin, butilen glikol, dietilen glikol, polietilen glikol (PEG), propilen glikol in dimetikon.

Pozornost gre obrniti tudi na pospeševalce vpijanja, označene s PEG, ki združujejo vodo in maščobo, kožo naredijo prepustno in tako dopuščajo vnos snovi, ki sicer ne bi prišle v organizem. Škodljive so tudi težke kovine (predvsem svinec), ki jih najdemo v različnih ličilih, kot so maskare, črtala za oči in šminke. Izogibati se gre alfa hidroksinskim in beta hidroskinskim kislinam, ki lahko povečajo občutljivost na UV žarke in tako podvojijo celične poškodbe. Zdravju škodljivi so tudi sintetični filtri v sončnih kremah, kot so parabeni in pogosto uporabljeni UV filtri v kremah za sončenje (npr. PABA in oktokrilen), ki povzročajo kožnega raka. Nevane so sestavine, s pomočjo katerih proizvajalci izdelkov dosežejo ustrezen pH produkta, kot so DEA (dietanolamin), MEA (monoetanolamin) in TEA (trietanolamin), ki naj bi v izdelkih ustvarjali nitrozamine, ki pa so rakotvorni. Problematični pa so tudi nanodelci, saj lahko pronicajo v kožo.

(povzeto po: http://ebm.si/o/sl/koristno/93-razno/431-katera-kozmetika-je-prijazna-uporabniku-in-okolju).

Previdnost na vsakem koraku torej nikakor ni nikakor odveč. Koristno je vedeti, da določena ličila, v kolikor želimo, da so 100% prekrivna, obstojna, pravega odtenka, dišeča in cenovno ugodna, navadno vsebujejo vsaj eno o zgoraj navedenih sestavin. Hkrati pa ne gre popolnoma zaupati niti t.i. naravni kozmetiki. Napis naravno nam namreč ne daje zagotovil, da so sestavine popolnoma neškodljive, saj so razni certifikati dodeljeni po različnih kriterijih, ki pa ne zagotavljajo nujno popolnoma naravne sestave. Prepoznavanje vsebin, navedenih na zadnji strani embalaže, v takšnih primerih ni zanemarljivo.

Nikakor ne želimo reči, da bo vsaka uporaba ličil, negovalnih in čistilnih sredstev, v kolikor jih ne naredimo sami, povzročila razvoj nevarnih bolezni. Gre le za zavedanje, da večina produktov, ki jih ponujajo prodajne police, vsebuje vsaj eno od potencialno zdravju škodljivih snovi, kar je lahko ob dnevni uporabi, predvsem pa ob uporabi več deset lepotilnih izdelkov, škodljivo. Zato velja opozoriti na pomen pregleda vsebine le – teh in izbiro najmanj nevarnih ali, ob poglobljeni pozornosti, celo popolnoma neškodljivih lepotilnih sredstev. O učinkovitih, a zdravju vseeno neproblematičnih sestavinah se lahko posvetujete tudi v Hiši kozmetike Lišparija, v kateri glavno skrb posvečamo zdravju in dobremu počutju naših strank.

Ne glede na vrsto, kakovost, ustreznost in neoporečnost ličil, velja ta ob koncu dneva, pred spanjem, temeljito očistiti. Pomenu in pravilnemu postopku čiščenja kože pa bomo več prostora namenili v naslednjem prispevku.

 

 

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in