Nasveti

Že kak mesec zgodnja jutra niso več tako jutranja, ampak nam vzbujajo občutek, kot da bi se zbudili sredi noči. In bližja, ko je zima, temnejša je »jutranja noč«. Občutek, da bi morali spati še vsaj nekaj ur, pa potrdi prvi jutranji pogled v ogledalo. Če ste ena tistih srečnic, ki se zbudite kot dame v reklamah, verjetno veste, da vam zavida ves ženski svet, ta prispevek pa za vas skoraj zagotovo ne bo imel teže. Namenjen je namreč vsem tistim, ki se, poleg poleg jutranjega »ojoj« v ogledalu, srečujemo še z zvestimi, bolj ali manj izrazitimi, podočnjaki.

Zakaj, čemu in od kod, so vprašanja, ki si jih zastavlja marsikatera dama, ki se, kljub dovolj dolgemu spancu, nenapornemu tednu in obdobju brez stresa zbuja s podočnjaki, ki bi naključnemu mimoidočemu utegnili priklicati na misel neprespano noč, noro zabavo prejšnji večer ali obdobje stresa in slabe volje.

Zakaj imamo podočnjake? Prvi razlog je, da je koža pod očmi tanjša, kot na drugih predelih telesa, razlog za modrikast videz je tako v tanki in zato slabi prekrivnosti podkožnih ven. Pri mlajših se podočnjaki pojavijo zaradi prirojeno zmanjšanih maščobnih blazinic pod očesom. Lahko so tudi posledica prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom. Pri starejših pa nastanejo zaradi tanjšanja kože in izgube tonusa očesne mišice zapiralke.

Poleg prirojenih razlogov in posledic staranja pa so podočnjaki pogosto posledica uživanja zdravil, vnetij ali alergij, lahko pa nam tudi sporočajo, da nam primanjkuje vitaminov, ali celo, da smo slabokrvni. V primeru nenadne pojavitve opaznih podočnjakov, pospremljenih s slabim počutjem, se tako velja posvetovati z zdravnikom. »Začasni« podočnjaki, s katerimi se občasno sreča vsakdo, pa so lahko posledica zaužitja prevelike količine soli, dehidracije, »prekrokane noči« in kajenja.

Podočnjake lahko torej zmanjšamo ali ublažimo z zadostnim dnevnim vnosom vode, izogibanjem kajenju in pitju alkohola, zmanjšanjem vnosa soli, omejitvijo izpostavljanju soncu, pravilno prehrano, rednim gibanjem in zadostno količino spanca. Kaj pa, če so podočnjaki nadloga, ki ima svoj izvor v dedni zasnovi? Lahko za njihovo zmanjšanje storimo še kaj?

Vedno imamo na voljo nego obraza. V boju proti podočnjakom velja še večjo pozornost nameniti zaščiti pred soncem. Posvetiti se velja tudi izbiri ustrezne kreme za obraz, ki mora  biti primerna tipu kože. Za zmanjšanje videza podočnjakov so primerne kreme, ki vsebujejo vitamin K. Na zmanjšanje podočnjakov blagodejno vpliva tudi nanos mandljevega olja. Predvsem pa je za spočit videz obraza pomembno redno čiščenje kože pred spanjem in izogibanje spanju z ličili. Videz podočnjakov lahko ublažimo tudi s hladnimi obkladki in obraznimi maskami.

 

Za blažitev podočnjakov smo za vas pripravili recept za domačo kumarično obrazno masko.

 

Sestavine:

- ena majhna kumara ali pol velike

- sok polovice limone

- dve vatni bombažni blazinici

 

Priprava:

Kumaro naribamo, da iz nje dobimo čim več soka. Pridobljen sok eno uro hladimo v hladilniku. Ohlajenemu soku dodamo sok polovice limone. Dve vatni/bombažni blazinici namočimo v ohlajeni sok in ju za 15 minut položimo na oči.

Ob upoštevanju vseh zgoraj naštetih nasvetov pa za najboljši učinek priporočamo redne, ali vsaj občasne, obiske v kozmetičnem salonu. Hiša kozmetike Lišparija svojim strankam ponuja različne nege obraza, na voljo pa smo tudi za nasvete o domači negi in izbiri koži ustrezne kozmetike.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in