Nasveti

Juhuhu, poletje je tu! Dnevi sprostitve in oddiha se bližajo, z njimi pa tudi nekaj nevarnosti, katerim se s pravo nego in pozornostjo lahko izognemo. V pričujočem prispevku bomo nekaj besed namenili zaščiti pred soncem.

Znano je, da nas sonce ne more opeči le med ležanjem na plaži, zato se velja zaščititi ob vsakem dnevnem izhodu iz zaprtih prostorov. Sonce nas namreč doseže tudi, ko s prijateljico v mestu pijemo kavo, tečemo po gozdnih potkah ali sprehajamo psa, nedolžna pa ni niti senca, v katero se skrijemo pred vročim soncem.

V poletnih dneh je v revijah, spletnih portalih in televizijskih prispevkih veliko besed namenjenih zaščiti pred vročino in soncem. Pogosto zasledimo nasvet, naj se ne izpostavljamo vročini, naj zaužijemo zadostno količino vode in naj, kadarkoli se izpostavljamo soncu, poskrbimo za zaščito. Govorimo o pokrivalih in kremi z zaščitnim faktorjem. Kljub temu, da se sliši otroško preprosto, pa se še vedno znajdemo v situaciji, ko nas je sonce ujelo nepripravljene. Obvezna oprema za ta letni čas je, poleg sončnih očal, tudi sončna krema!

Naš prispevek pa ne bi kazal smisla, če bi zaključili z zgornjim nasvetom. Nekaj prostora bomo tako namenili vsebini sončnih krem. Kako izbrati pravo sredstvo za zaščito pred soncem, kaj kreme morajo vsebovati, da je zaščita popolna, in katere sestavine so zdravju škodljive.

Nekaj nasvetov in pravil:

  1. Cena ne pomeni nujno tudi kvalitete. Zveza potrošnikov Slovenije je pred nekaj leti opravila raziskavo učinkovitosti sončnih krem na slovenskih prodajnih policah. Ugotovili so, da so bile med najbolj učinkovitimi sredstvi kreme nižjega cenovnega razreda. To seveda ne pomeni, da dražje kreme niso dobre in da svetujemo uporabo nizkocenovnih krem, le da cena nikakor ne zagotavlja kvalitete.

 

  1. Pri izbiri sončne kreme si vzemite čas in si oglejte, kaj je napisano na embalaži. Izberite kremo, ki ščiti pred UVA in UVB žarki. UVA žarki povzročajo hitrejše staranje kože, pigmentacijo in lahko prispevajo tudi k tvorbi kožnega raka. Nevarni učinki UVB žarkov pa se pokažejo že zelo hitro v obliki sončnih opeklin.

 

  1. Nekaj pozornosti velja nameniti tudi sestavinam, ki jih krema vsebuje. Dobro je izbrati sredstvo, ki vsebuje čim manj kemikalij (EDC) in parabenov ( propyl- ali butylparaben, ethylhexyl methoxycinnamate (OMC).

 

  1. Zaščitni faktor ni šala. Najpogosteje bo zaščitni faktor označen s SPF (ang. Sun Protection Factor), LSF (nem. Lichtschutzfaktor), UVB-zaščitni faktor ali ZF (slo. zaščitni faktor), ki varuje pred sončnimi opeklinami UVB-žarkov, in PFA (ang. Protection Factor UVA) ali UVA-zaščitni faktor, ki varuje pred poškodbami kože, ki jih povzročajo UVA-žarki.

 

Kaj pa pomenijo številke? Če izberemo izdelek z oznako SPF 10, pomeni, da če bi se sončili brez sončne kreme in bi se prvi znaki pordelosti  pojavili po 5 minutah, bi se z uporabo izdelka z zaščitnim faktorjem 10 lahko brez posledic sončili 50 minut (10-krat 5 minut). V vsakem primeru pa je, v kolikor vaša koža ni naravno temnejša, priporočljivo uporabljati zaščitno sredstvo s faktorjem 20 ali višjim.

 

  1. Pomembno je nanesti dovolj kreme. Zgoraj omenjena zaščita velja le v primeru uporabe zadostne količine kreme, torej 2 miligrama kreme na cm2 kože. Če nanesemo manj kreme oz. drugega zaščitnega sredstva, ne bomo dosegli zaščite, ki je napisana na embalaži.

(povzeto po: http://www.lekarnaljubljana.si/si/aktualno/farmacevti-za-vas/clanek/pravilna-izbira-izdelkov-za-soncenje)

  1. Pomemben je tudi čas nanosa kreme ali drugega zaščitnega mazila. Tega je za dosego pravega učinka potrebno nanesti preden se izpostavimo soncu, po nanosu pa počakati vsaj 10 minut, da se sredstvo vpije in posuši. Nanose moramo ponavljati po vsakem izpiranju ali znojenju.

 

Zaščita pred soncem pa ne pomeni le skrbi za nanos sončne kreme ali drugega sredstva, ampak je nujna tudi uporaba primernih oblačil, pokrival in sončnih očal. Ne glede na zaščito, se je soncu priporočljivo med 10. in 16. uro izogibati, če smo že na plaži, pa v tem času poiskati primerno senco. Pri iskanju ustrezne kreme za sončenje pa smo vam vedno na voljo tudi v Hiši kozmetike Lišparija.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in