Nasveti

 

Bliža se noč čarovnic, ki je verjetno najbolj priljubljena v Ameriških državah, kjer je znana kot Halloween. Preden se lotimo grozljivih make up-ov, namenimo nekaj besed zgodovini običaja šemljenja in maskiranja na ta dan.

Prva asociacija na noč čarovnic so verjetno ameriške zabave in otroci, ki v grozljivih maskah hodijo od vrat do vrat. A ima praznik druge korenine. Izhaja namreč iz keltskega običaja, natančneje iz keltskega festivala, imenovanega Samhain (/sahwin/), ki je oznanjal konec dela na polju in začetek zime. Verjeli so, da na večer pred 1. novembrom na zemljo pridejo vsi mrtvi, duhovi in čarovnice in tako naj bi se na ta dan zabrisale meje med mrtvimi in živimi. Mrtvi naj bi prinašali bolezen in nesrečo, zato so jim pripravljali hrano in pijačo, da bi jih pomirili in se pred njimi zavarovali. Oblačenje v kostume in maskiranje pa naj bi služilo preganjanju zlih duhov. S kostumi naj bi prepričali mrtve in duhove, da so eni od njih in bi jih tako ti pustili pri miru.

Priprava kostumov in hoja od vrat do vrat, značilna za ameriško kulturo, pa izhaja iz srednjeveške prakse, ko so revni otroci (in odrasli) hodili od vrat do vrat in prosili za hrano v zameno za molitev za mrtve.

Pri nas smo noč čarovnic začeli praznovati v 2. polovici 90. let prejšnjega stoletja. Danes pa na zadnjo oktobrsko noč v skoraj vseh večjih mestih nočni klubi organizirajo zabave, kjer se zvrstijo v kostume oblečeni, zabave željni, mladci.

Za željne dobre zabave pa poskrbimo tudi v Hiši kozmetike Lišparija. Če se le pravočasno naročite, vam zagotovimo najboljšo masko, za katero bo nemalo mimoidočih moralo dvakrat pogledati. Okrasimo vas s čudovito-grozljivimi make-upi s specialnimi efekti. Že veste, kakšna bo vaša letošnja maska?

 

 

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in