Nasveti

SKBIM ZA SVOJ OBRAZ

Obrazne maske za domačo nego

 

Obraz in roke sta najbolj izpostavljena dela našega telesa, pomembna sta pri prvem vtisu in okolici zgovorno podajata zgodbo o naši starosti, negi in načinu življenja. V tem prispevku bomo govorili o negi obraza. Temu navadno, ko se odpravljamo ven ob posebni priložnosti ali pa tudi vsak dan, posvetimo največ pozornosti. Vseeno pa le z ličenjem ne moremo doseči zdrave kože. Za to je potreba posebna nega. To si seveda lahko privoščimo v kozmetičnem salonu, kjer se strokovnjaki posvetijo našemu tipu kože in zdravstveni zgodovini ter se nege lotijo s kakovostnimi sredstvi. Hiša kozmetike Lišparija obrazni negi posveča posebno pozornost, zato svojim strankam nudi nego obraza z naravno kozmetiko, diamantni piling in za tiste s problematično kožo tudi preverjeno učinkovit laserski tretma, ki zdravi akne in odstranjuje pigmentne madeže. Salonske storitve v Hiši kozmetike Lišparija so preverjene, zanesljive, varne in učinkovite. Vseeno pa vam želimo tu predstaviti nekaj enostavnih rešitev za nego doma.

Najboljša in najenostavnejša rešitev za domačo obrazno nego je seveda zdrav način življenja. Na obrazu se namreč najbolje pokažejo življenjske navade in razvade. Za zdravo kožo je potreben vnos zadostne količine vode, izogibanje alkoholu in tobaku, zadostna količina spanja, redna rekreacija in izogibanje stresu, kolikor je to le mogoče. Nato pa pridejo na vrsto doma pripravljene maske. Pa najprej pojasnimo, kaj je sploh njihova naloga. Maske kožo čistijo, ožijo pore, poživljajo suho in pomirjajo občutljivo kožo. Zato je pomembno prepoznati svoj tip kože ali se o tem posvetovati s strokovnjakom in uporabljati tipu kože primerno masko.

Uporaba mask je enostavna, vseeno pa velja izpostaviti nekaj korakov za pravilni pristop:

 

1. Kožo očistimo in le narahlo popivnamo.

2. Na obraz in vrat nanesemo debelo plast maske (razen na občutljivi predel okoli oči).

3. Pustimo učinkovati 10 minut do eno uro.

4. Speremo jo s toplo vodo.

5. Obraz nežno popivnamo z brisačo.

(vir: Sahnnon Buck; 200 receptov, nasvetov in tehnik za naravno lepoto)

 

Pri razglabljanju o maskah ne moremo mimo vprašanja, kaj vse mislimo, ko govorimo o obraznih maskah. Poznamo štiri večje skupine mask, in sicer: piling maska, masažna maska, vlažilna maska in maska za razmastitev kože. Koža je najbolj potrebna maske, ko je utrujena in napeta. Vendar le nanos za optimalne učinke ni dovolj, pomembno je, da se po nanosu maske uležemo ali udobno namestimo v naslonjač in se poskušamo popolnoma sprostiti. Masko po najmanj 10. minutah nežno odstranimo s toplo vodo, kožo pa nahranimo s tipu kože primerno kremo. Uporaba maske je za kožo blagodejna in sproščujoča, a je tudi tu previdnost vedno na mestu. V kolikor imamo težavno ali poškodovano kožo, je potreben poseben premislek, katero masko bomo uporabili, da ne bi s to stanja na obrazu le poslabšali in pripomogli k širjenju infekcije. V primeru problematične kože je najboljša rešitev obisk kozmetičnega salona, kjer za kožo poskrbijo strokovnjaki, prav tako pa nam ti lahko svetujejo o morebitni domači negi, (povzeto po Slavica Marić; Lepe in zdrave s pomočjo narave).

 

Pri domači pripravi maske pa so ključnega pomena sestavine. Navadno imamo te že doma ali pa so hitro in lahko dostopne v bližnjih trgovinah ali celo na vrtu. Katere so torej najpogostejše in najprimernejše sestavine domačih mask? »Sadje in zelenjava z veliko vode, na primer paradižnik in kumare, so dobri viri mineralov, zlasti za normalno in nečisto kožo, ker delujejo osvežilno in čistilno. Mastni plodovi, kakršen je avokado, nahranijo suho in zrelo kožo. Mlečni izdelki, med in jajca vsebujejo negovalne snovi; primešamo jim zelišča in njihove izvlečke,« (vir: Katharina Bodenstein; Naravna kozmetika iz mojega vrta).

Razdelali smo pomen, uporabo in sestavine, sedaj pa vam ponujamo nekaj enostavnih receptov za hitro pripravo doma.

 

MASKA ZA BLEDO KOŽO - maska z meliso

Potrebujemo:

- melisin čaj

- 2 žlici ječmenove moke

- 1 žlico sveže mlete melise

Priprava:

Žlico melise skuhamo v 2 dcl vode in pustimo stati 10 minut. Nato pet žlic melisinega čaja dobro premešamo z ostalimi sestavinami in maska je pripravljena za nanos. Masko po 20. minutah speremo s toplo vodo.

 

MASKA ZA MASTNO KOŽO - kamilična maska

Potrebujemo:

- 1 žlico kamiličnih cvetov

- 2 žlici mletih mandljev

Priprava:

V 2 dcl vode skuhamo 1 žlico kamiličnih cvetov in počakamo, da se čaj ohladi. Nato dve žlici čaja zmešamo z dvema žlicama mletih mandljev. Masko nanesemo na obraz in se sprostimo. Po 10-20 minutah jo speremo z mlačno vodo.

 

MASKA ZA SUHO KOŽO – maska z rumenjakom

Potrebujemo:

- 1 jajce

- 1 žlico moke

Priprava:

Rumenjak dobro premešamo s pol žličke moke oz. s toliko moke, da rumenjak ne bo preveč tekoč. Masko nato nanesemo na obraz in pustimo učinkovati dokler se ne posuši in popoka. Potem jo speremo s toplo vodo.

»Celice takoj vpijejo jajčni lecitin, ki koži vrača mehkobo in elastičnost. Jajce je hranljivo in preprečuje izsušenost kože, poleg tega pa je še polno vitaminov in mineralov,« (vir: Slavica Marić; Lepe in zdrave s pomočjo narave).

 

Redna domača skrb za obraz se nam bo zagotovo obrestovala. Naš obraz bo izgledal spočit, sproščen in mlajši. Za večji učinek je vsekakor priporočljivo vsaj nekaj letno obiskati kozmetični salon in si privoščiti nego obraza izpod rok strokovnjakov. Ti pa so nam v Hiši kozmetike Lišparija vedno na voljo tudi za nasvet pri izbiri kozmetike in nadaljnji negi.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in