Nasveti

Poletna nadloga

Miti in resnice o celulitu

Mnoge izmed nas v poletnih mesecih z žalostjo, jezo in obupom pogledujemo svoje noge, zadnjico in tebuščke v ogledalu in si mislimo: »Zakaj je napadel ravno mene?« Govorimo seveda o težavi, s katero se v večji ali manjši meri srečuje 80% nizkih, visokih, suhih, debelih, športnic in nešportnic, skratka večina vseh žensk, ne glede na postavo. V današnjem prispevku bomo torej razglabljali o nam vedno zvestem - celulitu.

Kljub temu, da se nam, ko se prvič v letu oblečemo v kopalke, zdi, da je vse huje in da takšne že ne moremo na plažo, je navadno situacija vsaj desetkrat manj zastrašujoča. Toliko napak in nepravilnosti, kot jih vidimo same, namreč ne vidi niti oko najbolj kritičnega mimoidočega. Pa vendar nas to ne prepriča, saj vedno stremimo k popolnosti. Kljub temu, da vemo, da je celulit neprijetnost, ki teži večino žensk in ki je moški zelo pogosto sploh ne opazijo, si želimo to odstraniti in to čim hitreje. Vprašanje, ki je vsem skupno, se glasi: »Kako za vraga se ga znebiti?« Odgovori pa za seboj prinesejo nemalo mitov in legend, ki se jih bomo lotili v naslednjih nekaj točkah.

1.      Krivi so geni.

Ne drži, oz. vsaj ne v popolnosti. Nagnjenost k celulitu lahko podedujemo, vendar pa za »pridelavo« le-tega ne gre kriviti mame in babice, saj je celulit v največji meri posledica naših življenjskih navad in razvad (alkohol, kava, kajenje, premajhen dnevni vnos vode, sedenje, ekstremni športi, pomanjkanje spanca, diete, depresije,…). To pa pomeni, da ga lahko, vsaj delno, uničimo!

2.       Celulit lahko premagam z anti-celulitnimi kremami.

Ko bi bilo le tako enostavno. Sestavine kot so kofein in retinol naj bi ob redni dolgotrajni uporabi pokazale nekaj učinkov, pa vendar se na kreme ne gre zanašati. Tisto, kar pri raznih kremah res deluje, je vtiranje le-teh z masažnimi gibi. Ne glede na učinkovitost pa le kreme nikoli niso dovolj.

3.      Če shujšam, bom izgubila tudi celulit.

Tudi to žal ne drži, saj celulita ne pogojuje telesna teža. Celulit nastane zaradi uničenih in oslabelih kožnih celic in vezivnega tkiva, ki dovoljujejo maščobnim celicam, da rinejo proti vrhu.

4.      Celulit lahko premagam z redno vadbo.

Da. Vsaj omilimo ga lahko. A le vadba ne bo dovolj. Kot smo lahko že kdaj slišali, se s celulitom spopadajo tudi nekatere športnice. Pri celulitu gre namreč za anatomsko značilnost ženskega podkožja, zaradi katere je celulit vsaj malo opazen pri večini žensk. Ekstremna vadba pa lahko njegovo opaznost še spodbudi. Pa vendar je v boju proti celulitu telesna vadba nujno potrebna. Primerna je aerobna vadba. Če je mogoče, vsaj trikrat tedensko. Čvrste mišice in dobra prekrvavitev namreč poskbita tudi za videz bolj gladke in napete kože.

 

5.      Je bitka s celulitom že v začetku izgubljena?

Nikakor. Le dosledni in vztrajni moramo biti. Najprej lahko poskrbimo za nekaj zdravih navad. Pijmo zadostno količino vode (ne sladkanih sokov), izogibajmo se alkoholu, cigaretam in kavi, privoščimo si 6-8 ur spanca na dan, vzdržujmo telesno aktivnost in pazimo na uravnoteženo prehrano.

Nikakor ne gre posluževati se hitrih diet, saj lahko te stanje še poslabšajo. Pri hrani se velja izogibati jedem, ki vežejo vodo, posebej slanim jedem. Ugodno pa proti celulitu delujejo naslednja živila: ribe, saj so vir omega-3 maščobnih kislin, zelenjava vseh barv in alge, oreščki (vsebujejo E vitamin), sadje (sadeži so navadno polni vitaminov, skrbijo za odvajanje vode ter ugodno vplivajo na limfni in krvni obtok), začimbe in zeleni čaj.

Pomembna je tudi redna telesna aktivnost (skupinske vadbe, ples, plavanje, hoja,...), vendar se te, v kolikor že dolgo nismo bili aktivni, lotimo počasi in postopoma. V poletnih dneh se velja tudi izogibati pretiranemu sončenju, saj tudi izpostavljanje soncu vpliva na nastanek celulita.

Za vidne učinke pa poskrbi masaža. Rahlo in neboleče se lahko dnevno masiramo sami. Za večji učinek pa so nam na voljo kozmetični saloni.

 

Pot do gladke in napete kože je torej dolga in ne najbolj enostavna, pa vendar so rezultati ob redni vadbi, masaži in premišljeni prehrani dosegljivi. Ker se težave zavedamo, pa smo za rešitev poskrbeli tudi v našem salonu. Hiša kozmetike Lišparija tokrat ponuja več možnosti. Učinkovita je lahko že redna klasična masaža, saj s to spodbujamo limfni in krvni obtok. Kot posebej ugodna metoda za razgradnjo celulita pa se kaže ročna limfna drenaža, ki z vplivanjem na limfni sistem skrbi za izločanje škodljivih snovi iz telesa. Poleg tega pa je ena redkih učinkovitih metod za zmanjšanje celulita tudi povijanje telesa ali body wrapping, ki ga prav tako izvajamo v našem salonu.

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in