Nasveti

Zaščita pred soncem in razbijanje mitov

Dnevi so dolgi in vroči, pogled iz pisarn nam nenehno uhaja na sončne in razigrane ulice, sanjarjenj o sprostitvi na plaži pa se kar ne moremo znebiti. Čas dopustov je tu. Teden ali dva popolne sprostitve, odklopa od vsakdanjih opravil in stresnih situacij je vse bližje. Vseeno pa poletje na plaži ne zagotavlja le brezskrbnosti, temveč skriva tudi svojo neprijetno plat, in sicer nezanemarljivo moč sončnih žarkov.

O pomenu sončnih krem nas opozarjajo na vsakem koraku. Govora o zaščiti pred soncem je toliko, da ga, ko se nam »vsili«, pogosto zavestno odklopimo ali pa mu zaradi splošne ljudske razširjenosti ne pripisujemo več nobenega pomena. O zaščiti pred soncem pa je vseeno vredno spregovoriti, še bolj pomembno pa se je tega držati v praksi.

Pretirano izpostavljanje soncu, sploh brez zaščitnih oblačil in sončne kreme lahko povzroči  kratkotrajne alergije in estetsko neprijetno zgodnje staranje kože. Sočne opekline pa imajo poleg bolečin, ki se pojavijo nekaj ur po sončenju, lahko tudi resnejše posledice, ki lahko vodijo do nastanka kožnega raka. Zaščita pred soncem je torej nujna za vse, ki jim zdravje nekaj pomeni. Prav tako pa je nujno zaščititi najmlajše.

Torej, če smo že odprli navidez klišejsko temo, lahko ta prostor in čas izkoristimo ter razčistimo nekaj osnov, ki nas v ljudskem izročilu pogosto begajo.

1. Kako izberem ustrezno sončno kremo?

Pri izbiri sončne kreme najprej opazimo zaščitni faktor. Za ljudi s temnejšo poltjo, ki hitro porjavijo in jih sonce le redko opeče, zadostuje faktor 20. Za tiste, ki imajo svetlo polt, je ustrezna sončna krema s faktorjem 30, za svetlopolte, ki jih sonce pogosto opeče in nikoli ne porjavijo, pa je obvezna močna zaščita pred soncem, to je faktor 50. Poleg številke na embalaži pa moramo biti pozorni še na eno oznako, in sicer mora krema ščititi pred UVA IN UVB žarki.

2. Kaj pomenijo kratice na sončnih kremah?

Evropski trg uporablja kratice: SPF (Sun Protection Factor), LSF (Lichtschutzfaktor), UVB ali ZF (zaščitni faktor), gre za faktor, ki varuje pred poškodbami, ki jih povzročajo UVB žarki.

Tu so še kratice PFA (Protection Factor UVA) ali UVA zaščitni faktor, ki varuje pred poškodbami kože, ki jih povzročajo UVA žarki.

(Povzeto po: http://www.lekarnaljubljana.si/si/aktualno/farmacevti-za-vas/clanek/pravilna-izbira-izdelkov-za-soncenje)

3. Kdaj se moram namazati s sončno kremo?

Zmotno je prepričanje, da je nanos sončne kreme potreben le za sončenje na plaži. Zaščita pred soncem je potrebna pri vsaki zunanji aktivnosti, ko smo izpostavljeni soncu, in nikakor ni vezana le na poletne mesece in čas dopusta.

4. Če se namažem s sončno kremo, to pomeni, da me sonce ne more opeči?

Popolne zaščite pred UV sevanjem ne more zagotoviti nobeno mazilo. Lahko pa nam pri zaščiti pomaga. Pomembno je, da se uporabe sončne kreme lotimo pravilno. Najprej moramo izbrati ustrezni sončni faktor, nato pa kremo nanesti v zadostnih količinah in po celem telesu. Nanos pa moramo ob potenju ali po kopanju nujno ponoviti, prav tako pa velja nanos zaščitne kreme osvežiti na vsaki dve uri.

Izpostavljanje soncu v času med 10. in 16. uro, ko je sonce najmočnejše, pa v nobenem primeru ni priporočljivo. Za popolno zaščito pred soncem v najbolj žgočem delu dneva priporočamo tako zadosten nanos sočne kreme, kot umik v senco in uporabo zaščitnih oblačil ter pokrival.

5. Je uporaba sončne kreme res bolj škodljiva kot sonce samo?

Dermatološke raziskave so potrdile, da so nekatere kemikalije, ki so navadno prisotne v sončnih kremah, našemu zdravju potencialno škodljive. Nekateri kemični filtri v sončnih kremah naj bi motili hormonsko delovanje v telesu in povzročali tudi kasnejše resne zdravstvene težave, celo rakava obolenja. Pa vendar na drugi strani nekateri dermatologi zavračajo razlog za preplah, saj naj bi se škodljivost krem pokazala le, v kolikor bi kreme uporabljali dnevno skozi celo leto. Uporaba krem v poletnih mesecih in v času zunanjih aktivnosti pa naj ne bi privedla do resnejših zdravstvenih težav. A vseeno se velja vprašati, ali obstaja zaščita pred soncem, ki je enako učinkovita, a zdravju ni potencialno škodljiva? Odgovor so mineralne kreme za sončenje. Torej kreme, ki za zaščito vsebujejo mineralni filter.  A tudi pri teh bodimo pozorni, da izberemo takšno, ki ne vsebuje nano delcev.

Zaščita pred soncem lahko prepreči zdravstvene težave, zato V Hiši kozmetike Lišparija skrbimo, da naše stranke razumejo pomen zaščitnih mazil ter znajo izbrati sebi in svoji družini primerna. Prav tako pa smo vedno na voljo za nasvet pri izbiri katerihkoli kozmetičnih izdelkov.

 

Slike: Pinterest

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in