Nasveti

Želja po idealih in boji s kilogrami

Kako zdravo do lepega videza in dobrega počutja

Na seznamu novoletnih zaobljub je med najpogostejšimi zagotovo izguba odvečnih kilogramov. Pri tem pa so ključni prvi meseci novega leta. Pogosto si zadamo visok cilj; manekenska postava v nekaj mesecih. Do poletja namreč želimo izgledati kot nasmejani in nadvse privlačni ljudje iz oglasov, videospotov in filmov. Izguba odvečnih kilogramov pa lahko, če se je ne lotimo premišljeno, ogrozi naše zdravje, zato so naše visokoleteče novoletne zaobljube in želje včasih precej nevarne...

 

Želja po vitkem telesu je v današnji družbi nekaj pogostega, celo vsakdanjega. Kljub vedno večjemu poudarku modne in zabavne industrije, da vitko telo ni edino lepo in da so telesa »navadnih smrtnikov« ponavadi malo ali pa precej odmaknjena od idealov, so revije, oglasi, oddaje in filmi še vedno v veliki meri polni vitkih ljudi, kar hitro vpliva na našo samozavest in posledično na naše ne vedno najbolj realne želje.

Z vitkim telesom seveda ni nič narobe. Do težav pride, ko želimo po hitrem postopku doseči precej manjšo težo. Tega pa se je najlažje lotiti s čarobnimi shujševalnimi praški in kapsulami. Kje je problem? Najboljši in najučinkovitejši način hujšanja je po naravni poti, torej s pravilno uravnoteženo prehrano in telesno aktivnostjo. Nesmiselno je verjeti, da bomo s pomočjo ene ali nekaj kapsul na dan ob neredni in neuravnoteženi prehrani in z nič telesne vadbe prišli do želene postave, to trajno obdržali in se poleg tega še dobro počutili. Shujševalni dodatki morda lahko pripomorejo k izgubi teže, vendar navadno nimajo trajnih učinkov in zagotovo ne pripomorejo k zdravju. Kaj pa prehranska dopolnila? Prehranska dopolnila lahko pripomorejo h kakovosti prehrane, predvsem, kadar nimamo časa za redne in raznovrstne obroke. Preverjena prehranska dopolnila (kupljena v lekarni in ne preko nepreverjenih spletnih strani) lahko pripomorejo tudi k polni prehrani ljudi po hudih boleznih ali pa starejših ljudi, nikakor pa dopolnila ne morejo nadomestiti vitaminov in mineralov v sadju, zelenjavi in ostalih dnevno priporočljivih živilih.

Kako se potem lotiti hujšanja? Seveda si je smiselno zastaviti določen cilj. A zdrava izguba telesne teže v roku meseca ali dveh žal ni mogoča. Prvi korak je torej potrpežljivost. Zdravo hujšanje s trajnimi učinki namreč zahteva čas. Poleg tega je zelo pomembna sprememba življenjskega stila. Spremeniti moramo prehrano, si za le-to vzeti čas in v urnik vključiti telesno aktivnost. Ko si zadamo jasen in uresničljiv cilj, je torej na vrsti sestava jedilnika. Ta nikakor ne vključuje stradanja, temveč 4-5 manjših in raznovrstnih obrokov na dan. Če je jedilnik dobro zastavljen, lahko vključuje tudi posladek, vendar v zmernih količinah. Nato pride na vrsto izbira rekreacije. Če dolgo nismo bili telesno aktivni in nam športne aktivnosti niso blizu, je najboljša izbira skupinska vadba. Ko pridobimo malo moči in vzdržljivosti ter se naučimo pravilne izvedbe vaj (ta je zelo pomembna), pa lahko pričnemo s samostojnimi treningi. Redna telesna aktivnost pa ne pripomore le k izgubi kilogramov, temveč ugodno vpliva tudi k razstrupljanju telesa in dobremu počutju. Pri vsem tem ne gre pozabiti na vnos potrebne količine tekočine, najbolje vode, v telo.

Ko smo v dnevni urnik vključili redno in raznovrstno prehrano in si nekaj tedensko privoščili rekreacijo, pa pride pri učinkoviti izgubi kilogramov na vrsto tudi preverjen kozmetični salon. Za dodaten učinek vam v Hiši kozmetike Lišparija nudimo ročno limfno drenažo. Gre za masažo, ki s posebno tehniko glajenja vpliva na limfni sistem in s tem skrbi, da se škodljive snovi izločajo iz telesa. Postopek je povsem neboleč, hkrati pa je zelo učinkovit pri raznih boleznih in prav tako pri hujšanju. Pri slednjem želimo vplivati tudi na obseg telesa. Tega lahko v Hiši kozmetike Lišparija zmanjšamo s t.i. body wrapingom ali povijanjem telesa. Gre za metodo, ki vpliva predvsem na zmanjševanje celulita, njeni učinki pa so vidni že po prvem tretmaju.

Kako torej do idealne postave? Najprej moramo razjasniti, da vitko telo ne pomeni nujno zdravega telesa in da kljub redni vadbi morda ne bomo nikoli izgledali kot manekeni v katalogih. Naš cilj naj bo torej zdrav videz. Izgube kilogramov se moramo lotiti postopoma. Upoštevati moramo zdravo prehrano, kar nikakor ne pomeni stradanja. Ob tem lahko sem ter tja po posvetu s strokovnjakom posežemo po preverjenih prehranskih dopolnilih, nikakor pa nam le-ta ne smejo nadomestiti obroka. In, kar je najpomembnejše, moramo se dovolj gibati. Že trikrat tedensko je dovolj za vidne rezultate in dobro počutje. K slednjemu prispeva tudi sprehod v naravi. Seveda pa je za lepo telo potrebno opustiti ali pa za začetek vsaj zmanjšati nekatere razvade. Pitje kave, alkoholnih pijač in kajenje namreč zavirajo pozitivne učinke omenjenih tretmajev. Ob vsem tem in ob pomoči učinkovite limfne drenaže ter metode povijanja telesa je varna, zdrava in trajna izguba telesne teže zagotovljena.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in