Nasveti

Pedikura ni le lepotičenje

Mnogo težav lahko pred obiskom zdravnika reši že zanesljiv kozmetični salon

Navadno nam beseda pedikura pred oči prikliče sliko urejene gospe, ki si v kozmetičnem salonu namaka noge in kasneje izbira barvni odtenek laka za nohte, ki ga bo nato ponosno razkazovala v odprtih čevljih. Urejanje in lakiranje nohtov seveda je pedikura. Pa vendar je ta tudi mnogo več kot le lepotičenje, pedikura lahko naša stopala in nohte tudi zdravi.

 

Stopala so pogosto zanemarjen del telesa, pozabljamo namreč, da so ta s stanjem na nogah, tekom, skakanjem, plesom, gibanjem na sploh, dnevno močno obremenjena. Zaradi dnevne obremenitve pa si zaslužijo posebno pozornost in skrbno nego. Pedikura je zelo pomembna tako za lep videz, kot tudi za zdrava stopala in dobro počutje. Če imamo občutljiva stopala pa nam obisk v kozmetičnem salonu lahko prihrani mnogo nevšečnosti, ki lahko prerastejo v nezanemarljive bolečine.

Kaj torej je pedikura? Gre za nego nog in stopal. Kot največkrat poudarjeno, ta navadno vključuje namakanje nog v sproščujoči kopeli in nato skrbno odstranjevanje suhe in trde kože. Pedikura vključuje tako nego, lepotičenje in po potrebi preprečitev slabšanja otiščancev, kurjih očes in vraščenih nohtov. Kje in kako se lotiti pedikure? Če imamo razdražena in boleča stopala, vraščen noht, kurje oko ali otiščance, obvezno obiščemo kozmetični salon. Ker je ponudnikov veliko, zdravje naših stopal pa neprecenljivo, moramo biti posebej pozorni na izbiro salona in izbrati tistega, ki mu res zaupamo. Najbolje se je na pedikuro naročiti v že preverjen salon ali v salon, ki ga je preveril naš prijatelj. Če so naša stopala utrujena od vsakodnevne obremenitve in si želimo le sprostitve ali morda urejanja, pa se osnovne pedikure lahko lotimo že doma.

Osnovne nege stopal se lahko, v kolikor naša stopala niso razdražena in razbolena, torej lotimo doma. Potrebujemo le primerno posodo ali lavor in nekaj tople vode. Vanjo stresemo eno žlico morske soli in kanemo nekaj kapljic eteričnega olja po izbiri. Noge namakamo 10-15 minut. Ko se naša stopala sprostijo in koža omehča, so ta pripravljena za nadaljnjo nego. Stopala rahlo osušimo in s primernim sredstvom zdrgnemo pete. V kolikor so te močno razpokane, se jih lotimo rahlo in nežno. Drgnjenje ne sme biti boleče. V primeru bolečine se moramo nujno obrniti na kozmetični salon. Zdaj so na vrsti naši nohti. Obnohtno kožico lahko odstranimo le s profesionalnimi škarjicami, ki jih dobimo v setih za pedikuro. S plastično ali leseno paličico ostalo obnohtno kožico nežno potisnemo navzgor. Sledi  krajšanje nohtov. Za to je priporočljiva uporaba pilice. Če imamo občutljive nohte, ki se pogosto vraščajo, je doma priporočljiva le sproščujoča kopel, nadaljnjo nego pa raje prepustimo strokovnjakom.

Za osnovno nego neproblematičnih stopal lahko poskrbimo že doma, in sicer je ta priporočljiva na vsakih 14 dni ali vsaj enkrat mesečno. Vraščeni nohti in kurja očesa pa zahtevajo obvezno nego v kozmetičnem salonu. Pri tem pa je nujno ukrepati takoj, saj lahko vraščeni nohti in kurja očesa napredujejo do faze, ko je vsak korak težaven in boleč.

Pedikura torej pomeni tako lepotičenje in nego, kot tudi preprečevanje zdravstvenih težav stopal. V kolikor so naša stopala utrujena ali jih želimo le polepšati, je ta priporočljiva že doma. Če imamo boleča stopala, pa lahko domača nega stanje poslabša in bolečini le podaljša trajanje, zato je obisk preverjenega in zanesljivega kozmetičnega salona nujen. V Hiši kozmetike Lišparija pedikuri dajemo poseben poudarek, saj se zavedamo pomembnosti nege stopal za celotno telo in vpliva le-te na dobro počutje naših strank.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in