Nasveti

Nega rok v zimskem času


Pogosto lahko slišimo ali preberemo, da so roke ogledalo človeka. In pogosto so prav roke in obraz, kot najbolj izpostavljena dela telesa, pomemben element prvega vtisa. Ne glede na to, ali pustimo, da tako imenovani prvi vtis na nas vpliva ali ne in ali nam je mar, kaj drugi mislijo, je urejenost trend, ki je večen in hkrati prijeten za nas in našo okolico. Poleg večnega trenda pa imajo čiste in urejene roke veliko pomembnejšo moč. So namreč eden glavnih krivcev za prenašanje nalezljivih bolezni, kar pa ni več le neprijetno, temveč ima lahko škodljive, celo usodne, posledice. Naj torej namenimo nekaj besed, zakaj imeti čiste in urejene roke.

Argumentiranje v prid čistim in urejenim rokam se sliši nesmiselno. A vendar imajo urejene roke večji pomen od le navduševanja okolice nad čudovito manikuro. Urejenost se prične pri higieni. In, kljub temu, da se sliši nevredno opozorila, večina ljudi te ne jemlje dovolj resno oz. za to ne skrbi pravilno. Dnevno se z rokami večkrat srečamo z, našemu zdravju zelo neljubimi, virusi in bakterijami. Z vzdrževanjem higiene rok lahko zmanjšamo bolezni dihal in prebavil za več kot 30%. Tu pa se pomen naših navad pokaže v vsej svoji moči, saj lahko zaradi brezbrižnosti drugim podarimo marsikakšno bolezen. Tega pa seveda ne želimo. Zato je vredno spregovoriti o nekaj pomembnih korakih higiene rok, na katere pogosto pozabimo.

Prvi korak, na katerega so nas vztrajno opozarjale naše mame in babice in ki so ga tako z  veseljem izpostavljali naši vzgojitelji in učitelji, je umivanje rok. Roke si torej umivamo po vsakem stiku s predmeti, ki se jih je dotaknilo več ljudi, umivamo si jih pred jedjo, po uporabi sanitarij, ko se vrnemo iz trgovine, po dotikanju denarja, preden se lotimo oskrbovanja rane, po božanju živali, po kašljanju in kihanju,… Roke si moramo torej pogosto umivati, to je jasno, ali pa bi vsaj morali biti. Kar je manj poudarjeno, je način. Torej, kako si pravilno in učinkovito umiti roke? S toplo tekočo vodo in primernim milom, vendar ni dovolj, da si roke le zmočimo, namilimo in splaknemo. Potrebno je roke namiliti, drgniti dlan ob dlan, ne pozabiti na hrbtno stran dlani ter vse prste in med prstne prostore ter nato temeljito sprati. Pravilen postopek naj bi trajal najmanj 20 sekund. Nato je priporočljivo pipo zapreti z brisačko, da se na umite roke ne prenesejo nevšečnosti, zaradi katerih smo jih umivali. Ko si roke umivamo doma in si jih po tem obrišemo v brisačo, je pomembno, da to pogosto menjamo in peremo. Toliko o umivanju. Učinkovitejša in zelo priporočljiva v boju proti nevarnim mikroorganizmom pa so  dezinfekcijska sredstva. Izbrano sredstvo za razkuževanje si prav tako nanesemo na roke in ga vtremo v celotno dlan (pri tem ne pozabimo na prste in predele med prsti). Nato pa počakamo, da se to posuši, saj šele takrat deluje. S tem smo za vsakodnevno higieno rok poskrbeli.

Zdaj lahko namenimo nekaj besed negi. Roke so, kot smo dejali, pomemben element spoznavanja in stika z ljudmi. Uporabljamo jih namreč, ne le pri rokovanju, temveč tudi pri govorjenju. Tako so naše roke vedno izpostavljene in mimogrede kaj povedo o nas. Med drugim tudi, koliko damo na nego in urejenost (neurejenost pa se pogosto, včasih po krivici, zamenjuje s pomanjkanjem higiene). Dotaknimo se torej nekaj osnovnih korakov do negovanih rok. Naj na tem mestu izpostavimo, da je nega pogosto podcenjena, saj se navadno o tej govori v navezavi z lepoto, pa vendar lahko pravilna nega poskrbi tudi za zdravje rok.

Kako se je torej lotimo? Po umivanju rok je vredno naše roke nahraniti, to naredimo s kremo za roke. Prav tako je pomembna uporaba kreme, ki je primerna letnemu času. Pozimi naj bo ta bolj mastna. Za negovane roke lahko poskrbimo tudi pri vsakodnevnih opravilih, pri katerih je pomembno nositi gumijaste rokavice, da čistila kože ne izsušijo in poškodujejo. Prav tako je za zaščito pred mrazom vredno roke obleči v zimske rokavice in s tem preprečiti neprijetno suhost rok. Roke lahko dodatno negujemo z uporabo kreme za roke pred spanjem in jih s tem med mirovanjem nahranimo. Tako kot pri negi obraza, je tudi pri negi rok primeren piling. Tega lahko pripravimo kar doma; zmešamo žličko sladkorja, limonin sok in nekaj kapljic olja po lastnem okusu (mandljevo, sončnično, oljčno). Polurni tretma enkrat tedensko s pilingom, ki bo odstranil odmrle celice in roke naredil mehke, ter z masažo z negovalno kremo ali oljem, ki bo roke nahranila, spodbudila prekrvavitev in jih sprostila, ima za lepe in negovane roke nezanemarljiv učinek. Za popolno nego rok je priporočljivo enkrat mesečno (oz. po zmožnostih) obiskati kozmetični salon.

Za piko na i poskrbimo z nego nohtov. Pri negi rok smo omenili uporabo zaščitnih rokavic pri čiščenju. Te niso pomembne le zaradi preprečitve izsušene kože, temveč ščitijo tudi nohte, saj se na teh, če so dlje časa mokri, hitro in veselo množijo bakterije. Začnemo torej pri umitih (ne pozabimo na prostor pod nohti, če so te malo daljši) in nato dobro osušenih nohtih. Sledi striženje in/ali piljenje. V kolikor imate z nohti težave (se listajo, lomijo, imajo bele madeže), to navadno pomeni, da jim nečesa primanjkuje. V takšnem primeru svetujemo posvet s strokovnjakom oz. obisk kozmetičnega salona. V Hiši kozmetike Lišparija negi rok in nohtov posvečamo posebno pozornost. Izbirate lahko med osnovno manikuropermanentnim lakom ali geliranjem nohtov, ne glede na izbor pa nega vključuje individualni posvet o tipu in morebitnih težavah nohtov.

Skrbite za svoje roke in prispevali boste k zmanjšanju nalezljivih bolezni. Hkrati pa boste tako poskrbeli za svoje zdravje in s tem za lepši in urejen videz. Za vse informacije in naročanje na lepotičenja pa smo vam na voljo vsak delovni dan.

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in